tirsdag 6. november 2007

Photostory skritt for skritt

Gymnaslæreren Leif harboe har laget en kort bruksanvisning på norsk. På slutten har han også noen flere vurderingskriterier for sammensatte tekster... (klikk på overskrifta for å komme til siden hos skolenettet.no)

fredag 2. november 2007

God læringsressurs for å lage sammensatte tekster



Trond fra Torpa har funnet en god læringsressurs for sammensatte tekster. Den finner du her. Jeg har lagt den inn på vår egen ressursblogg.

lørdag 6. oktober 2007

Enda mer billedbehandling

GIMP er et program som prøver å ligne på Photoshop. Veldig bra og avansert, men kanskje et litt for vanskelig og avansert grensesnitt for mange. Det er i hvert fall det en del mennesker sier.

Fant et annet bra program på nett, PhotoFiltre, som er grundig omtalt på DinSide Data . Det er gratis å laste ned og bruke, i alle fall foreløpig. På DENNE siden kan i tillegg til å laste ned programmet også laste ned norsk språk til programmet, og også norsk hjelp-funksjon. Ved å søke på Internett finner man også enkle brukerveiledninger til programmet.


Et annet, enkelt program, som ikke er et like kraftig redigeringsprogram slik som GIMP, Photoshop eller Paintshop, er Picasa fra Google, som nå er kommet i norsk versjon. Man har likevel en rekke muligheter til å gjøre endringer i bildene, slik som å legge på filtere, klippe og lime, fjerne røde øyne og så videre. Mange ungdommer bruker dette programmet, men de savner flere manipulerings- og redigeringsmuligheter etter hvert som de blir dyktige i å bruke det. Omtale i VG, lær mer om programmet (engelsk tour), og gratis nedlasting.

Lykke til!

;-) Marit

fredag 21. september 2007

Photostory - demovideo


Etnedal har funnet og lagt ut en demovideo om hvordan man bruker Photostory. Jeg løfter fram lenka fra deres blogg. Her er lenka.
Atle

torsdag 20. september 2007

GIMP

I fall noen har lyst til å prøve ut GIMP legger jeg ut noen lenker her. Det finnes drøssvis av ressurser om GIMP ute på nett, og veldig mye på norsk. Open source-folka er flinke til å dele og hjelpe hverandre. Heldigvis ;-)

Så da er det bare å prøve seg fram og finne ut om GIMP er noe å satse på i nettverket.

Nedlasting av GIMP . Husk å laste ned GTK+ 2 Runtime Environment først. Du kan også laste ned GIMP her (Norsk side....) Men uansett trenger du en passende versjon av GTK+ 2 Runtime Environment først.

Ressursside hvor du kan finne mye bra om GIMP. Her kan det lønne seg å lage seg et brukernavn og passord.

Diverse nyttige GIMP-lenker.

Gimp i skolen

Topprangert side der du også finner lenke til Lærebok i GIMP på norsk.

PRØV! Det er morsomt. Men enda bedre blir det dersom vi kan jobbe sammen på en samling eller flere og hjelpe hverandre.

Lykke til! Hilsen Marit, NAus


Hmmm. I fall noen ikke har fått det med seg: GIMP er et bildebehandlingsprogram som får terningkast 6 de fleste steder, og det er gratis å bruke.

En god avspiller som klarer det meste (VLC)

Det er ikke enkelt med video på web. Det finnes så mange ulike videoformater og alle avspillerne som feks. Windows mediaplayer, Realplayer og Quicktime kan ikke spille av alle formater. En spiller som kan spille av veldig mange heter VLC-player. Den kan lastes ned gratis her. Den kan du også plassere på en minnepinne sammen med videoklipp slik at du kan ta den med deg til andre maskiner. Anbefales sterkt!

Atle

mandag 27. august 2007

Velkommen til 23 ting om 2.0

Klikk på denne lenken hvis du vil vite mer om Web 2.0 og lære mer om podcasting, wiki, blogging etc. Du kommer til et kurs som er veldig jordnært og informativt med praktiske eksempler og ressurser. Garantert mye MATNYTTIG (godt som pølse....!).

Hilsen Atle som sakser fra innledningen:


Denne bloggen ble til i samarbeid mellom en gjeng bibliotekarer som mente det var på tide at det kom en norsk variant av opplæringsprogrammet 23 ting.Målet med 23 ting er at man skal:
Utforske og lære om de nye 2.0 teknologiene.
Bli i stand til å bruke disse teknologiene i sitt arbeid.
Prøve en ny måte å lære på.

Bloggen bygger på den originale Learning 2.0, et konsept utviklet av Helene Blowers fra the Public Library of Charlotte & Mecklenburg County som igjen bygger på 43 Things I (or You) might want to do this year (Stephen Abrams artikkel i Information Outlook - Feb 2006). Vi har også støttet oss på den danske utgaven 23 ting. Den norske utgaven har blitt endret litt for å passe bedre til norske forhold.Hvis andre er interessert i å kopiere eller følge programmet, er dere hjertelig velkomne til det. Husk bare at kopiering skal skje under Creative Commons. Hvis man vil følge opplegget, og ønsker å bli registrert i listen over deltakere, er det bare å sende oss en epost på 23tingom2null @ gmail.com.

tirsdag 8. mai 2007

Bruk av Photostory til sammensatte tekster.

Sammensatte tekster synes vi er spennende, men tidkrevende å jobbe med. Elevgruppene bør ikke være for store.
Vi på Fåvang skole har kommet til at Photostory er et enkelt og greit program å bruke til sammensatte tekster. De fleste elevene på mellomtrinnet har blitt kjent med programmet, og de lærer fort å bruke dette som et verktøy. 6. og 7. klasse har vært ivrige og synes arbeidsmåten er spennende. Digitale Pedagoger annonserte en Photostorykonkurranse tidlig på året, og 7. klasse deltok i konkurransen der de skulle presentere hjemstedet sitt. Dette viste seg å bli svært vellykket. De beste resultatene ligger på: vct.no.
Ellers strever vi med å få skolebloggen til å fungere. Planen var at alle lærerne skulle skaffe seg sin bloggadresse og at vi da bl.a. kunne få til pedagogiske diskusjoner på bloggen. Vi ønsket også å samarbeide med Sødorp skule på blogg, men det stopper på grunn av "tekniske" problemer. Vi er noe oppgitte på grunn av dette.
Ser fram til NKUL-samlinen i Trondheim. Vi skal bo på Royal Garden.

Aase og Tor fra Fåvang skole

lørdag 21. april 2007

Sammensatte tekster, moviemaker og tynnklienter

Moviemaker virker tilsynelatende ikke på tynnklienter, men må ha en fullverdig maskin, i følge IKT-personen i Nord-Aurdal kommune. Da får ikke vi brukt dette programmet til sammensatte tekster. Etterhvert vil en LMS komme på plass. Kan man legge programmet inn her og få det til å virke? På tynnklienter, altså!

Ellers har vi prøvd ut et annet program som vi ser at også Høre har brukt, nemlig MS Photostory. Synes å være enklere i bruk ettersom du kan legge til bilder, tekst, musikk, tale og attpåtil bestemme om bildene skal "zoomes" (finn et norsk uttrykk til meg da!) ut, inn, opp, ned, osv. Dette skal testes ut på tynnklientene snarest! Har det andre gode finesser?

Det eneste men-et er at disse programmene forutsetter MS Windows plattform. Jeg liker ikke å være "kjøpt-og-betalt" av Microsoft..... Hva med alternative programmer til f.eks Linux-brukere???

Setter fram en del spørsmål, og oppfordrer deltakerne i nettverket til å gå inn i innlegget og redigere, slette og tilføye i stedet for å svare på kommentarplass.

;-) Marit, NAus

tirsdag 17. april 2007

Nyttig om blogging og web 2.0

Web 2.o er ofte en samlebetegnelse på programvare som gjør det mulig å jobbe rett på nett, slik som blogger, podcasts etc. Se følgende artikkel om Rolf Baltzersen som driver å utvikler en læringsplattfom (eller LMS a la Fronter og it's learning) hvor han vil knytte sammen ulike åpne web2.0-program. Det er jo også en vei å gå. Problemet i dag er vel at du ikke får med deg de skole-administrative programmene? Det kan derfor bli et både og - både blogg og læringsplattform. Hva sier dere på NAus om det?

Hilsen
Atle

fredag 13. april 2007

Animasjon

Lærerstudenter ved høgskolen i Østfold har undervist i animasjon i sin første praksisperiode. Erfaringene med program, utstyr og undervisningsopplegg ble presentert på en IKT-messe ved Høgskolen i Østfold like før påske. Her er det mye interessant stoff å hente både om erfaringer og programvare. Jeg har laget en artikkel på hoyvis.no om dette.

Hilsen
Atle